Blog

Welkom in de Wonderlijke Wereld van mijn brein!

 

Banananapannenkoeken!

Bananana!

Bake you Banana Pancakes, pretend like it’s the weekend now. And we can pretend it all the time! – Jack Johnson

Ook wel kort: banaan! Ik ben er dol op! Vol koolhydraten voor snelle energie en ik kan mij haast geen beter fruit bedenken om mijn ochtend mee te starten.

Read More

Welkom

Hoi! Welkom op mijn blogpagina! Hier schrijf ik mijn gedachtes uit, die zich altijd als een film in mijn hoofd afspelen. Het van mij af schrijven zorgt voor een bepaalde soort rust in mijn hoofd. Een soort ontspanning. Daarnaast schrijf ik ook graag andere verhalen. Fictieve verhalen en waag ik soms zelfs een kansje met het meedoen aan (online) verhalenwedstrijden. 🙂

Rrrrroerbakgerecht in een handomdraai!

Aziatisch geïnspireerd roerbakgerecht in slechts 20 minuten!

Het is makkelijk, het is snel, maar bovenal bijzonder smakelijk! Met dit Aziatische roerboekgerecht zal ik even het kat op het spek binden, want dit gerecht met spek (ja, je leest het goed, spek) is voedzaam, vullend én verrukkelijk. Varkensvlees en dan vooral het spek dat erbij hoort heeft de titel ‘vet’ en ‘ongezond’, hoewel die titel niet helemaal verdiend is. Spek, in het Engels o zo bekende Bacon, is van een varken en bevindt zich voornamelijk op de buik of op de rug. Spek bevat eigenlijk alleen maar eiwit en vet. Verder niet zo veel toevoegingen. Het voordeel van de combinatie van eiwit en vet is dat het lang zorgt voor een vol gevoel. Vet is doorgaans langzaam verteerbaar, waardoor het langer in de maag blijft en dus duurt het langer voordat je weer trek krijgt. Het is ook niet voor niets dat alle koolhydraat arme diëten van origine eiwit- en vetrijk zijn. Ondanks de theorie over eiwitten en vetten en hun verteringsprocessen blijft het natuurlijk zaak om niet te overdrijven. Een hoeveelheid speklappen a la formaatje babybig is nooit goed 😉

Aziatische roerbak met spek(lap) en zilvervliesrijst

Benodigdheden voor 2 personen:

  • Ketjap Manis (ongeveer 3 eetlepels)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 2 verse rode pepers
  • 2 speklappen
  • beetje maizena
  • 150 gram bevroren sperziebonen
  • 150 gram wens bevroren broccoli
  • zilvervliesrijst
  • sesamzaad

Bereiding:

Pak een diepe kom of schaal. Ik gebruik vaak de beslagkom (hehehe). Doe de Ketjap Manis en de sojasaus in de schaal. Snijd de knoflook, sjalot en rode peper in kleine stukjes. Hak alles grof met een groot koksmes. Doe dit bij de Ketjap en de sojasaus en roer even goed door elkaar met een vork. Snijd de speklappen in grove stukken. Ik trok zelf de repen spek van de speklap van elkaar en sneed dit in dunnere repen. Roer de stukken speklap door de marinade. Zet, het liefste wat langer natuurlijk, even weg.

Doe de bevroren sperziebonen en de broccoli in een vergiet. Laat er een beetje warm water overheen stromen, zodat al het ijs wegsmelt. Laat de groenten uitlekken. Zet ondertussen de zilvervliesrijst op met water. Breng aan de kook. Zet daarna het vuur zacht.

Verhit een grote wokpan op hoog vuur. Voeg de speklapjesmarinade toe. Ik gebruik zelf geen extra olie, omdat het spek al vrij veel vet bevat. Daarbij heeft mijn pan een goede antiaanbaklaag. Bak op hoog vuur het vlees goed mals. Zorg er echter wel voor dat je knoflook en ui niet verbrandt, anders smaakt het vrij bitter. Roerbak voor ongeveer 8 minuten. Voeg dan de groenten toe en laat het twee minuten meebakken (de bevroren groentes zijn vaak voorgegaard). Roer tot slot een beetje Maizena (niet te enthousiast met de Maizena beginnen!) door de wok, zodat de ketjap marinade een beetje ‘sticky’ wordt. Strooi de sesamzaadjes door het gerecht. Serveer met de zilvervliesrijst. Eet smakelijk! 🙂

Tips:

  • In plaats van speklappen kun je ook hamlappen gebruiken.
  • Dit gerecht leent zich ook uitstekend voor rundvlees! Een prima magere vervanger voor spek.
  • Ik gebruik altijd de bevroren groenten van Bonduelle. Lekker makkelijk en snel klaar! Ideaal!
  • Het kan ook erg lekker zijn om er gebakken champignons doorheen te doen, allen die had ik niet in huis en ik vind gebakken champignons stiekem heel erg vies.
  • Je kunt er nog voor kiezen om extra chili of extra pepers door dit gerecht te doen. Een beetje rauwe peper erdoor heen hakken kan ook.
  • Witte rijst kun je prima gebruiken in plaats van zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst is echter iets gezonder, omdat het meer vezels bevat, aangezien het vliesje er nog omheen zit.

Indiaas Naanbrood

Naan naan naan naan – supersimpel – superlekker

De laatste tijd ben ik weer helemaal bezig op het gebied van de Indiase keuken! Heerlijk vind ik het! Vooral de specerijen die ze in India gebruiken zijn bij mij favoriet! Eerder maakte ik al met deze specerijen deze pittige tonijn met rijst.

Het allerlekkerste vind ik bij Indiase gerechten een Indiaas naanbrood. Echter zijn de naanbroden uit de super behoorlijk bewerkt en dat is echt zonde! Naanbrood is namelijk echt heul erg supersimpel te maken! Je hebt alleen nodig: yoghurt en zelfrijzend bakmeel. That’s it. En dan nog de dingen toevoegen die je lekker vindt. Ik houd heel erg van knoflook, dus hierin zit een flinke hoeveelheid knoflook! Daarbij is knoflook ook nog eens gezond! Win win dus! 🙂

Indiaas naanbrood voor 4 kleine broden

Je hebt nodig:

  • 150 ml volle yoghurt. Ik gebruik graag Griekse yoghurt. Goed qua structuur, goed qua heerlijkheid (wel erg vet hehehe)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • Peper en zout
  • 2 flinke tenen knoflook
  • peper en zout

Bereiding:

Doe de yoghurt en het zelfrijzend bakmeel in een (beslag)kom. Het is erg aan te raden om het goed af te wegen, anders wordt jouw deeg misschien te nat of te droog. Snijd de tenen knoflook in stukjes en hak ze daarna nog even grof. Je kunt ook een knoflookpers gebruiken voor extra gemak, maar dit wordt in de culinaire wereld niet gewaardeerd 😉 . Voeg de knoflook, de peper en zout (hoeveel je zelf wilt) toe. Roer alles nu eerst met een vork even door, anders zitten meteen je handen onder de yoghurt… Als het een beetje een droog deeg is kun je met je hand nog even goed kneden tot het een beetje elastisch wordt. Vorm er daarna vier ballen van.

Strooi een beetje zelfrijzend bakmeel op het aanrechtblad/snijplank/bakpapier whatever je prettig vindt en bestuif ook je deegroller! Leg een bolletje deeg erop en druk met je hand een beetje plat. Draai hem om (tegen het plakken) en herhaal. Rol het met de deegroller uit tot een plat deeg. Let er wel op dat het nog steeds in de pan past haha. Herhaal dit proces bij de andere drie bollen.

Verhit tot slot een koekenpan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur. Leg er een uitgerold naanbrood in. Bestrijk de bovenkant met een beetje olie en strooi er nog wat grof zeezout over. Na 3 minuten het brood omdraaien en nog eens 3 minuten bakken! Eet smakelijk!

Tips:

  • Als je het zo mager mogelijk wilt houden kies dan voor gewone volle yoghurt of voor Griekse yoghurt met 0% vet.
  • Gebruik absoluut geen magere yoghurt, want dan valt de structuur voor het brood weg.
  • Je kunt de olie weglaten als je wilt bij het naanbrood. Hij krijgt er alleen wel een mooiere kleur van en het brood wordt net even wat knapperiger.
  • Wist je dat bij het snijden van de knoflook je de uiteinden eraf moet snijden en vervolgens het schilletje met de lengte van de teen mee in moet snijden? Dan trek je het velletje zo van de knoflook af! Supermakkelijk!
  • Ik waarschuw je: als je eenmaal zelfgemaakt naanbrood hebt gegeten, wil je nooit meer anders bij je curry! 😉
  • Ik eet er trouwens bijna geen rijst meer bij. Naanbrood én rijst samen bevatten toch best wat koolhydraten. Ik kies dan tussen het een of het ander! 🙂

Doperwtjes met zoete aardappel en yoghurtsaus

Supersimpel & Superlekker

De laatste tijd heb ik ineens weer een stuk minder tijd om uitgebreid te koken. Dan val ik graag terug op simpelere recepten in plaats van een half uur lang sperziebonen doppen, broccoli snijden en spruitjes schillen. Één van de beste uitvindingen van de eeuw is daarom de vriezer en bevroren groenten! Bevroren groente heeft een slecht imago, omdat er tijdens het invriesproces voedingsstoffen verloren zouden gaan. Dit is echter niet waar! Het is net zo gezond als verse groente! Het enige nadeel is dat bevroren groente vaak hun ‘bite’ verliezen. Als je weinig tijd hebt zijn bevroren groenten echter ideaal. Het is vaak al gesneden en je kan het zo in de pan gooien! Hiep hoera! De groente die het allermakkelijskt is zijn toch wel doperwtjes. Vanuit de vriezer in de pan en het kost maar, let op, 3 hele minuten! En een partij gezond dat die doperwtjes zijn!

Doperwtjes en zoete aardappel

Dé beste combinatie ever! De zoete aardappel is misschien niet voor iedereen weggelegd, want die pof ik namelijk altijd te lui in de magnetron. Dat kwam ik ooit eens tegen op een blog en dat vónd ik me toch een goed idee! En dat is voor de magnetron wattjes (snap je, watt ha, ja oke doei) onder ons natuurlijk geen goed idee! Die zullen het met de oven moeten stellen. Voor dit recept koop ik verder gewoon tuinerwtjes van Bonduelle uit het vriesvak.

Benodigdheden voor 2 personen:

  • tuinerwetjes uit het vriesvak
  • 1 zoete aardappel
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 paar druppels goede olijfolie
  • peper en zout
  • 1 bosui
  • eventueel vlees naar eigen keuze

Bereiding:

Pak de zoete aardappelen en veeg ze een beetje schoon. Prik er met een vork gaatjes in. Leg op een magnetronbestendig bordje en zet voor 9 minuten op 900 watt in de magnetron. Ook leuk om een keer door het deurtje van je magnetron te blijven kijken. Het wordt namelijk een heuse rookshow! Wel oppassen met het openen van het deurtje als de magnetron klaar is: de sauna is er niks bij!

Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan. Doe er zoveel erwtjes in als je wilt. Bak ze in 3 minuten gaar en knapperig. Tot slot een beetje zout erover heen strooien.

Meng in een schaaltje de yoghurt met de olie. Voeg er peper en zout aan toe. Even goed doorroeren. Snijd de bosui in dunne ringetjes. Doe de helft door de yoghurt.

Haal de zoete aardappel uit de magnetron. Snijd ze horizontaal doormidden. Duw de zoete aardappel in tweeën. Schep de yoghurt in de aardappel. Strooi de overgebleven bosui er overheen. Eet smakelijk!

Tips:

  • Je kan dit natuurlijk met elke vriesgroente combineren. De sperziebonen, snijbonen, broccoli en bloemkool zijn ook erg lekker!
  • Meneer at hierbij haaskarbonade. Ik vind dat niet lekker, botjes enzo, en at hierbij een tartaar.
  • Ik had de afgelopen week weinig tijd en maakte dit zelfs 2 keer!
  • De doperwtjes zijn ook erg lekker met de yoghurtsaus. Je kan ook iets meer maken en de doperwten erdoor heen roeren.
  • Ik lustte nooit doperwten. Nu blijkbaar wel.
  • Je kan ook de doperwten met wortelen uit een glazen potje nemen, maar let wel goed op! Daar is vaak suiker aan toegevoegd!

Loemp-ei-ja!

Gezond eten struggles

Op zaterdag ga ik zeer regelmatig naar de markt. Naast alle lekkere en gezonde verse groente, fruit, vis, noten en kaas vind je er ook vaak gebakken vis (kibbeling), snoep, chocolade en de man met de loempia’s! Verleidingen op de loer dus! Het is voor mij een echte traktatie om een loempia te eten. Ik vind dat zó lekker! Nu is het zo dat ik over vier weken voor twee weken naar Cuba ga en het daar heel mooi weer is. Tijd dus om even kritisch op de voeding te letten! Dan maar even een loempiaatje minder. Maarrrrrr nu maakte ik gisteren een omelet, die toch wel verdomd goed in de buurt kwam van een loempia! Ik ben een blij meisje!

Een omelet met roerbakgroente

Benodigdheden voor een uiterst smakelijke omelet:

  • 3 eieren (goed voor de spieren na het sporten! 😉 )
  • 1 zakje roerbakgroenten (met witte kool, wortel en paprika)
  • 3 plakjes ontbijtspek
  • beetje sweet chili saus
  • snufje peper en zout

Bereidingstijd: 10 minuten

Breek de eieren in een schaaltje. kluts de eieren even met een vork goed door elkaar. Doe er een beetje peper en zout doorheen. Bak in een koekenpan de spek krokant en knusprig. Giet het eimengsel over het spek heen in de koekenpan. Laat zachtjes doorbakken. Als het ei ‘droog’ is aan de bovenkant kan je de omelet omdraaien. Nog even een minuutje op een matig vuurtje laten bakken. Daarna op een bord leggen. De wokgroentes erover uit strooien en een beetje sweet chili saus eroverheen druppelen! Eet smakelijk!

Tips:

  • Ik vind dit heerlijk na een zware training! Veel eiwitten, goede vetten en weinig koolhydraten! De ideale bouwstenen voor mijn spierherstel!
  • Met de sweet chili saus moet je wel een beetje uitkijken. De saus bestaat voor 50% uit suiker (oeps), maar een beetje kan in mijn ogen niet zoveel kwaad.
  • Ik kocht kant-en-klare roerbakgroenten gewoon bij de Appie!
  • Veel mensen beweren dat 2 eieren per dag het maximum is. Ik eet er rustig drie of vier. Ik leef nog steeds.
  • Het komt natuurlijk niet in de buurt van een echte echte loempia. Maar toch best dichtbij!
  • Als je iets minder vet wilt eten kan je ervoor kiezen om minder spek te gebruiken. In echte loempia’s zit echter ook een soort ham, waardoor het de smaak van een loempia beter nabootst.
  • In het land van de loempia’s, Vietnam, zijn loempia’s helemaal niet gefrituurd. Ze zijn zelfs heel gezond! Daar zijn het verse rijstvellen, waar verse groenten ingerold worden. Niks geen frituur of sweet chili! 😉
  • Dat was overigens toen ik eenmaal in Vietnam was, stiekem best een teleurstelling, maar dat ga ik natuurlijk nooit toegeven! Ha!
  • Echte loempia’s kan ik overigens ook maken (met loempiavellen, glasnoedels en roerbak), maar die zijn toch niet zo gezond helaas! Hello frituurpan-die-ik-niet-heb-en-daardoor-mijn-hele-huis-naar-kokende-olie-ruikt.